Aantal woekerpolissen opnieuw flink gedaald in 2015

Het aantal zogenoemde niet-opbouwende beleggingsverzekeringen, die beschouwd worden als de ergste soort woekerpolissen, is vorig jaar met 31 procent gedaald.

Eind 2015 waren er nog ongeveer 110.000 van deze polissen, waar wel geld in wordt gestoken, maar die naar verwachting geen vermogen opbouwen.

Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag in een Kamerbrief over beleggingsverzekeringen. In 2014 en 2013 bedroeg de daling respectievelijk 23 procent en 32 procent. 

In 2012 waren er nog ongeveer 307.000 van deze woekerpolissen. Het totale aantal beleggingsverzekeringen is vorig jaar met 13 procent gedaald naar ongeveer 2,5 miljoen.

Bijna negen van de tien niet-opbouwende polissen (89 procent) is inmiddels "geactiveerd". Dat wil zeggen dat de verzekeringsmaatschappijen hun klanten hebben benaderd om tot een oplossing te komen.

Bij 9 procent van de niet-opbouwende polissen gaat het om een nieuwe polis, die pas na 1 januari 2013 als niet-opbouwend wordt gezien. Hier moet alsnog een "passende oplossing" voor gevonden worden. 1 procent is nog niet geactiveerd.

Sancties

Sinds de zomer van 2015 mag de Autoriteit Financiële Markten (AFM) sancties opleggen aan verzekeraars die zich niet aan de deadlines houden die gelden voor het benaderen van hun klanten met een woekerpolis. Er is tot nu toe nog geen boete of dwangsom gepubliceerd.

"Verzekeraars hebben verschillende stappen met betrekking tot de nazorg gezet", schrijft Dijsselbloem. Zo is op 4 juli het adviesloket beleggingsverzekeringen geopend, waar klanten met een beleggingsverzekering kosteloos een hersteladvies kunnen krijgen van een onafhankelijke adviseur.

Lees meer over:
Tip de redactie