Dijsselbloem vindt nieuwe overheidssteun voor banken onbespreekbaar

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zal zich met hand en tand verzetten tegen het opnieuw pompen van miljarden overheidssteun in banken. 

Hij zei dit maandagmiddag in Brussel kort voor overleg met zijn collega’s uit de eurozone.

''Er zullen altijd bankiers zijn die vinden dat publiek geld in banken met problemen gestoken moet worden, maar daar zal ik altijd tegen zijn. Het gemak waarmee sommige bankiers dit zeggen is problematisch. We hebben bankleiders nodig die zelf de problemen oplossen.”

Dit weekend stelde hoofdeconoom David Folkers-Landau van Deutsche Bank in de Welt am Sonntag dat een reddingsplan voor de Europese bankensector noodzakelijk is.

Hij pleit voor een kapitaalinjectie van 150 miljard euro. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft al gezegd 40 miljard euro in de Italiaanse banksector te willen steken.

Boete Spanje

Dijsselbloem vertelde verder dat het mogelijk is dat Spanje of Portugal geen boete krijgen voor het verzaken van hun begrotingsverplichtingen. ''Dat besluit is aan de Europese Commissie.”

De EU-landen bespreken maandag en dinsdag 'de onvoldoendes’ die de commissie de twee landen vorige week gaf.

De afgelopen jaren hebben Spanje en Portugal te weinig ''effectieve actie” ondernomen om hun begrotingstekorten weg te werken, ondanks afspraken daarover en extra tijd om de doelstellingen te bereiken.

De ministers van Financiën bepalen dinsdag of zij het eens zijn met de commissie. In dat geval moet de commissie binnen twintig dagen bekend maken welke sancties zij oplegt. Madrid en Lissabon krijgen tien dagen de kans om Brussel te overtuigen dat ze geen straf verdienen en hun leven zullen beteren.

Lees meer over:
Tip de redactie