BOCHUM - De werknemers van de autofabriek van Opel in de Duitse stad Bochum hebben woensdag besloten hun wilde staking te beëindigen. Dat is bekendgemaakt na afloop van een stemming. De actie begon vorige week donderdag nadat het Amerikaanse moederconcern General Motors had aangekondigd in Europa 12.000 banen te schrappen. Ook andere vestigingen van GM werden erdoor getroffen.

In Duitsland staan 10.000 banen op het spel, waarvan ongeveer 4000 bij de productie in Bochum. De werknemers daar antwoordden met ruim meerderheid ja op de vraag of de ondernemingsraad de onderhandelingen met de directie zou moeten voortzetten en een eind moest worden gemaakt aan de staking. De productie zou om 15.00 uur worden hervat.

Onderdelen

Door de staking in Bochum kwam dinsdag ook de autoproductie in de fabrieken in Rüsselsheim en Antwerpen stil te liggen, doordat geen onderdelen werden aangevoerd. Woensdagmiddag was ook het productiebedrijf van de Britse GM-dochter Vauxhall in Ellesmere Port door zijn onderdelen heen.

GM is in Europa ook eigenaar van Saab in Zweden. De Zweedse premier Göran Persson zei woensdag dat hij volgende week vrijdag naar Zwitserland gaat om met de leiding van GM te praten over de saneringsplannen. Het hoofdkantoor van de Europese tak van het concern staat in Zürich.