Nederlandse vissers gaan deze zomer actievoeren. Ze zijn het oneens met een aantal regels die op Europees niveau zijn gesteld aan de visserij. 

De vissers willen begin september onder meer met tientallen schepen de Nieuwe Waterweg opvaren tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam, meldt de NOS zaterdag.

De branche heeft deze week in Urk de stichting Eendracht Maakt Kracht (EMK) opgericht. Ze voelen voelen zich in het nauw gedreven, omdat de regels strenger zijn geworden en er op de Noordzee steeds minder plekken zijn waar kan worden gevist.

De grootste doorn in het oog is de zogenoemde aanlandplicht. Deze Europese regel bepaalt dat vissers de bijvangst niet meer overboord mogen kieperen. De bedoeling is dat ze daarom maatregelen nemen om de bijvangst zoveel mogelijk te beperken.

Waardeloze vis

De aanlandplicht geldt nu al voor de tongvisserij. Vanaf 2019 mag er in heel Europa geen vis meer overboord. De maatregel leidt overal tot protest, maar vooral de Nederlandse bodemvisserij op tong en schol heeft er last van.

Tegen de NOS zeggen vissers dat ze al tal van maatregelen hebben getroffen. Daarom zou het nieuwe beleid vooral leiden tot voedselvernietiging en schepen vol "waardeloze vis". Ondermaatse vissen nemen immers ruimte in, omdat ze mee terug naar land moeten.

Ook de aanleg van windmolenparken op zee zit vissers dwars. Die komen op plekken waar bijvoorbeeld veel kabeljauw zit.