APELDOORN - In het derde kwartaal van dit jaar is de gemiddelde verkoopprijs van een huis ten opzichte van het voorgaande kwartaal gestegen met 2,3 procent naar 217.298 euro. Ook het aantal verkochte woningen ging omhoog, van 47.920 naar 50.427.

Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster die woensdag zijn gepubliceerd. De makelaarsorganisatie NVM kwam eerder deze maand met een gemiddelde prijsstijging voor woningen in het derde kwartaal tegenover het tweede van 0,3 procent. Een verklaring voor de verschillen in de publicaties van NVM en Kadaster is dat de eerste een beperkter zicht op de markt heeft.

Paraplu

Ongeveer tweederde van de makelaars opereert onder de NVM-paraplu. Het Kadaster registreert alle woningtransacties. Ook noteren de makelaars een verkoop bij het tekenen van het koopcontract, terwijl het Kadaster een transactie registreert bij de overdracht van een woning. Dat is in de praktijk enkele maanden later.

Het gaat bij de cijfers steeds om landelijke gemiddelden. De regionale verschillen zijn groot. Zo gaf de gemiddelde prijs in Zeeland een daling te zien van 3,36 procent en ook in Gelderland was enige krimp. Het hoogst scoorde Drenthe met 5,78 procent, gevolgd door Utrecht met een plus van 4,70 procent.

Vrijstaand

Ook naar het type woning zijn er flinke verschillen. Goed deden de vrijstaande huizen het met een stijging van de gemiddelde prijs van 2,79 procent. Deze huizen raakten ook meer in trek. Het aantal verkochte vrijstaande woningen nam in het derde kwartaal met bijna 12 procent toe.