Een vliegtuig met toeristen uit Rusland is zaterdag geland op de luchthaven van het Oost-Turkse Antalya. De 189 passagiers zijn de voorhoede van een nieuwe golf toeristen uit Rusland, na een boycot van Turkije die acht maanden duurde.

Turkse media meldden zaterdag met dat "het eerste konvooi Russen vanuit Moskou in Antalya is aangekomen''. De komst van de toeristen is belangrijk voor het land, omdat Russische toeristen een grote bijdrage leveren aan de Turkse toerismesector.  

De terugval van het aantal Russische toeristen ontstond toen beide landen eind vorig jaar slaande ruzie kregen als gevolg van spanningen die ontstonden door het steunen van verschillende partijen in de Syrische oorlog. Ook door het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig door Turkse F-16's in november liepen de spanningen tussen beide landen op. 

Het Kremlin stelde vervolgens beperkingen in om te voorkomen dat Russen op vakantie naar Turkije zouden gaan. De Russische president Poetin zijn Turkse ambtgenoot Erdogan legden de ruzie recent weer bij, waarna ook de reisbeperkingen verdwenen. 

Zonder de ruzie had Turkije dit jaar op naar schatting 4,5 miljoen Russische toeristen kunnen verwelkomen.