Boskalis schrapt 650 banen waarvan 150 in Nederland

Baggeraar Boskalis schrapt wereldwijd 650 banen. In Nederland verdwijnen 150 arbeidsplaatsen.

Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend. De baggeraar heeft besloten om zijn vloot flink uit te dunnen. Het bedrijf neemt daarbij de komende twee jaar 24 vaartuigen uit de vaart, waardoor het minder personeel nodig heeft.

Boskalis wil de banenreductie zoveel mogelijk afhandelen via natuurlijk verloop en herplaatsing. Toch worden gedwongen ontslagen niet uitgesloten. De voorstellen liggen nu nog bij de ondernemingsraad van het bedrijf. Boskalis wil binnenkort met de vakbonden om de tafel om te praten over een sociaal plan.

Volgens topman Peter Berdowski zijn de inkrimping van de vloot en het schrappen van bijbehorende arbeidsplaatsen 'noodzakelijk "om Boskalis ook op termijn gezond te houden".

Vloot

Bij Boskalis werken in totaal ruim 8.200 mensen, exclusief de werkgelegenheid bij samenwerkingsverbanden met andere ondernemingen. De totale vloot bestaat uit zeker duizend vaartuigen, die worden ingezet in 75 verschillende landen verspreid over zes continenten.

De schepen waarvan de onderneming afscheid neemt, zijn onder meer zogenoemde sleephopperzuigers, snijkopzuigers en zware-ladingschepen. Het gaat om materieel dat de leeftijd van dertig jaar vaak ruim gepasseerd is. Een deel gaat waarschijnlijk direct naar de sloop.

Vakbond

Vakbond FNV zegt geschrokken te zijn van de aankondiging en spreekt van een ''harde klap voor de werknemers''. Omdat Boskalis een heel groot concern is, is de bond ''nog niet op voorhand overtuigd van de noodzaak van gedwongen ontslagen''.

Bij de onderhandelingen met Boskalis wil FNV zich daarom hardmaken voor het herplaatsen van medewerkers.

Olieprijs

Eerder maakte Boskalis al bekend dat de omzet in het eerste kwartaal van 2016 flink daalde. De aanhoudend moeilijke marktomstandigheden zijn daarvan de oorzaak. Concrete cijfers maakte het bedrijf niet bekend.

Vooral de stevig gedaalde prijzen van olie en gas laten zich voelen bij Boskalis, dat in maart al waarschuwde dat de vooruitzichten voor de nabije toekomst niet rooskleurig waren.

Lees meer over:
Tip de redactie