Pilotenvakbond dreigt opnieuw met stakingen bij easyJet

Pilotenvakbond VNV dreigt opnieuw met stakingen bij prijsvechter easyJet. De Britse luchtvaartmaatschappij krijgt tot woensdag de tijd om te reageren op een nieuw onderhandelingsvoorstel.

Gaat easyJet daar niet op in, dan leggen Nederlandse piloten opnieuw hun werk neer, zegt VNV-woordvoerder Joost van Doesburg tegen NU.nl. "Liever niet natuurlijk, maar we zien op dit moment weinig andere opties."

Pilotenvakbond VNV ligt overhoop met easyJet over de arbeidsvoorwaarden van 72 piloten die Schiphol als thuisbasis hebben. Vanwege dit conflict zette de vakvereniging onlangs al een korte staking op touw bij de luchtvaartmaatschappij. 

EasyJet voorkwam dat er vluchten uitvielen door ander eigen personeel in te zetten, tot ergernis van de VNV. De vakbond spande daarop een kort geding aan.

Kort geding

Vrijdagmiddag bepaalde de kortgedingrechter in Haarlem dat de prijsvechter piloten van andere vestigingen mag inzetten, wanneer Nederlandse piloten van easyJet staken.

Ook heeft de rechter de VNV verboden om het komende weekeinde te staken. Eveneens zijn stakingen de drie volgende weekenden niet toegestaan tussen vrijdag 6:00 uur en zondag 6:00 uur, omdat dan grote passagiersdrukte verwacht wordt vanwege de zomervakantie.

Heel blij

Toch zegt Van Doesburg tegen NU.nl dat de vakbond "heel blij" is met de uitspraak. "Het is een gebalanceerde uitspraak. We wilden graag meer mogelijkheden om te staken, en die hebben we gekregen. Voortaan hoeven we stakingsacties nog maar zes uur van tevoren aan te kondigen."

Voorheen gold volgens de vakbond een termijn van 48 uur. "Daardoor had easyJet ruim voldoende tijd om andere piloten in te vliegen om de Nederlanders te vervangen. Dat kan nu niet meer."

De Nederlandse pilotenvakbond wil voor de vliegers van easyJet een "fatsoenlijk pensioen", zekerheid van doorbetaling bij ziekte en meer rustmomenten bij lange vluchten.

Dialoog

De luchtvaartmaatschappij heeft er nog steeds vertrouwen in dat de partijen er ''in dialoog'' samen uit kunnen komen, zo laat het bedrijf in een reactie weten.

Afgelopen week hebben alweer nieuwe gesprekken plaatsgehad. Volgens easyJet zijn die ''constructief verlopen''. Een woordvoerder benadrukt daarbij dat het bedrijf zijn best doet om eventuele overlast voor passagiers zo veel mogelijk beperkt te houden.

Lees meer over:
Tip de redactie