Banengroei Verenigde Staten in juni veel sterker dan verwacht

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in juni veel sterker gegroeid dan verwacht. 

Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 287.000 banen bij (exclusief de landbouw), terwijl economen in doorsnee rekenden op 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen.

Daarmee toonde de arbeidsmarkt in de grootste economie van de wereld een duidelijke verbetering ten opzichte van mei. In die maand kwamen er volgens herziene cijfers slechts 11.000 nieuwe banen bij.

Dat is nog zelfs nog minder dan bij een eerdere raming werd gemeld. Toen ging het om 38.000 extra banen. 

De werkloosheid in de VS steeg vorige maand van 4,7 naar 4,9 procent. Dit komt omdat meer werkzoekenden zich meldden op de arbeidsmarkt.

Renteverhoging

Het flinke herstel van de werkgelegenheid kan de Federal Reserve ertoe aanzetten eerder met een nieuwe renteverhoging te komen. Later deze maand vindt een beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank plaats.

Er wordt niet verwacht dat deze maand al de rente wordt verhoogd. Mogelijk kan dat nog wel voor het einde van dit jaar gebeuren.

Volgens het ministerie kwamen er in de Amerikaanse industrie 14.000 banen bij, na het verlies van 16.000 arbeidsplaatsen een maand eerder. In de bouw bleef de werkgelegenheid onveranderd, terwijl die in de detailhandel, de zorg en vrijetijdssector steeg. Ook bij de overheid nam het aantal banen toe.

Daarnaast kreeg het banencijfer een oppepper van de terugkeer van ruim 35.000 werknemers van telecomconcern Verizon. Zij vielen vanwege een langdurige staking uit het banencijfer van mei, maar worden nu weer meegerekend als nieuwe arbeidsplaatsen.

Tip de redactie