Bonden blij met collectieve pensioengedachte van kabinet

Het kabinet geeft terecht aan dat pensioenrisico's ook in de toekomst collectief moeten worden gedeeld. 

Dat stelden vakbonden CNV en FNV vrijdag in reacties op de toekomstvisie over het pensioenstelsel die het kabinet vrijdag presenteerde.

''De staatssecretaris geeft aan dat we ook in de toekomst samen pensioenrisico's blijven delen. En dat werknemers en werkgevers daar verplicht aan blijven bijdragen. Dat is goed nieuws want samen risico's delen betekent kostenbesparing en daarmee een beter pensioen'', stelde CNV-voorzitter Maurice Limmen. ''Kortom: een welkome stap in de discussie over de toekomst van ons pensioenstelsel.''

De FNV benadrukte verder de opvatting uit de nota dat pensioen er voor iedereen moet zijn. ''Het Nederlandse pensioenstelsel staat mede onder druk doordat veel werkenden geen pensioen opbouwen'', zei FNV-bestuurder Han Busker. ''Ik vind het goed om te zien dat de staatssecretaris dat onderschrijft. Bij een echte baan hoort namelijk een goed pensioen. En dat gaat het beste als ons stelsel gebaseerd is op solidariteit en collectiviteit, samen delen doe je namelijk ook voor jezelf.''

D66

Ook D66 is tevreden over de toekomstvisie. De partij herkent een aantal punten uit het eigen pensioenplan zoals de ruimte voor eigen keuzes en de mogelijkheid om als werkende een paar jaar geen pensioenpremie te betalen maar bijvoorbeeld je hypotheek af te lossen.

Maar D66 is ook teleurgesteld dat het kabinet nog geen duidelijke keuzes heeft gemaakt. "Het is een gemiste kans dat het kabinet nu niet durft te kiezen voor persoonlijke pensioenpotten. Dat is echt het stelsel van de toekomst, waarbij mensen meer duidelijkheid en zeggenschap krijgen", zegt Kamerlid Steven van Weyenberg.

Stelsel

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) schetste vrijdag hoe het toekomstige pensioenstelsel eruit moet komen te zien, maar ondernam zoals aangekondigd geen concrete acties. 

Het stelsel moet op de schop omdat de huidige arbeidsmarkt met het groeiend aantal zelfstandigen en de nieuwe financiële werkelijkheid met de lage rentestand hier niet meer op aansluiten.

Lees meer over:
Tip de redactie