Pierre-François Riolacci, financieel topman bij Air France-KLM, stapt op. Hij gaat aan het werk bij het Deense schoonmaak, beveiligings- en cateringbedrijf ISS. 

Er is nog geen opvolger voor Riolacci, zo meldt de luchtvaartmaatschappij. Tot 4 november blijft hij nog Air France-KLM. Er is nog geen vervanger gevonden. 

Air France meldt verder dat de stakingsacties de verschillen in de ontwikkeling van het passagiersvervoer bij de Franse luchtvaartmaatschappij en haar Nederlandse partner KLM vorige maand vergroot. 

De vervoerscijfers van Air France verslechterden, terwijl KLM wel meer passagiers verwelkomde dan een jaar eerder.

Bij Air France, waar een kwart van de piloten vorige maand het werk enkele dagen neerlegde, nam het aantal vervoerde passagiers met bijna 6 procent af naar 4,3 miljoen.

Het totale aantal kilometers dat zij aflegden liep met 6 procent terug, terwijl de capaciteit met 3 procent kromp. De gemiddelde bezettingsgraad, een belangrijke graadmeter van efficiëntie in de luchtvaart, zakte met 2,5 procentpunt naar 83,1 procent.

Passagiersstroom

KLM bracht in juni 2,7 miljoen reizigers naar hun bestemming. Dat was 4,7 procent meer dan een jaar eerder. Gemiddeld zaten de toestellen van KLM voor 88,2 procent vol, een kleine verbetering ten opzichte van juni 2015.

In totaal groeide de passagiersstroom bij Air France-KLM, inclusief prijsvechter Transavia, vorige maand met 1 procent naar 8,3 miljoen passagiers. Het vrachtvervoer kromp met ruim 9 procent. De beschikbare vrachtcapaciteit werd daarbij voor slechts 57 procent gebruikt.

Piloten 

In Frankrijk morren met name de piloten dat Air France stilstaat terwijl KLM investeert in nieuwe vliegtuigen en nieuwe bestemmingen. Zij vinden dat de groei evenwichtiger moet worden verdeeld en legden daarom van 11 tot en met 14 juni het werk neer. De staking zorgde er voor dat circa een vijfde van de vluchten die dagen uitviel en kostte het concern ruim 40 miljoen euro.

Air France-KLM maakte vrijdag ook bekend dat financieel directeur Pierre-François Riolacci opstapt. Hij zou elders in Europa een nieuwe uitdaging willen aangaan. Riolacci werkt sinds 2013 bij Air France-KLM. Hij blijft tot 4 november in functie. Er is nog geen vervanger aangewezen.