Wederom moet een aantal ex-handelaren een flinke tijd de bak in omdat ze schuldig zijn bevonden aan manipulatie van het interbancaire rentetarief Libor. 

Donderdag werden de straffen bekend van vier voormalige medewerkers van de Britse bank Barclays. Eén is veroordeeld tot 6,5 jaar gevangenisstraf, twee tot vier jaar en een tot twee jaar en negen maanden.

De zogenoemde Liboraffaire leidde eerder al tot veroordelingen van bankiers. Handelaren bleken ongeoorloofde afspraken te hebben gemaakt om het tarief in hun voordeel te manipuleren.

Ook werd een reeks grote internationale banken beboet. Zo moest Barclays in 2012 een boete van 290 miljoen pond betalen. Later volgden ook andere banken, waaronder Rabobank dat in totaal bijna 775 miljoen euro moest afdragen. Ook onder meer UBS, Royal Bank of Scotland en Deutsche Bank liepen tegen de lamp.

Rabobank

In New York dient donderdag een soortgelijke zaak rondom een voormalig handelaar van de Rabobank die Volgens verschillende Amerikaanse media schuld gaat bekennen.

De Australische Paul Thomson is een van de zeven handelaren van de Nederlandse bank die is aangeklaagd, drie anderen zouden ook al schuld hebben bekend.

Rabobank moest in totaal 774 miljoen euro afdragen aan boetes in de zaak. Ook onder meer UBS en Deutsche Bank liepen tegen de lamp. In totaal werd er voor ongeveer 9 miljard dollar aan boetes uitgedeeld aan verschillende bedrijven in de financiële sector vanwege fraude met de Liborrrente.