'Zelfs Noors model na Brexit is nadelig voor Verenigd Koninkrijk'

Zelfs als het Verenigd Koninkrijk na de Brexit directe toegang houdt tot de Europese markt, krimpt de Britse economie, zegt IMF-topvrouw Christine Lagarde.

Als de EU en het Verenigd Koninkrijk tot afspraken volgens 'Noors model' komen, krimpt de economie van het land naar verwachting 1,5 procent, aldus Lagarde donderdag in een interview met de Financial Times.

Noorwegen is ook geen lid van de EU, maar heeft afspraken waardoor het land wel toegang heeft tot de interne markt en geen hoge invoerheffingen hoeft te betalen. In de ogen van Britse eurosceptici geldt Noorwegen als hét voorbeeld bij uitstek van een Europees land dat geen EU-lid is, maar er economisch goed voor staat. 

Dat is dan nog altijd gunstiger dan wanneer voor het Verenigd Koninkrijk de regele s van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gaan gelden. In dat geval, becijfert het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zal de Britse economie 4,5 procent krimpen.

Lagarde roept het Verenigd Koninkrijk verder op om snel tot een e  besluit te komen over hoe het nu verder moet met de aangekondigde uittreding uit de Unie.

"We willen het liefst zo snel mogelijk helderheid, want de huidige situatie voedt de onzekerheid. Dat ondermijnt de besluitvorming en maakt investeren in het land onaantrekkelijk."

Trump

Ook over de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft Lagarde een mening in de FT. Over de plannen van de republikein zegt de IMF-topvrouw dat die "behoorlijk desastreus kunnen uitpakken'' voor de wereldeconomie.

Trump heeft aangegeven importtarieven te willen instellen op producten uit onder meer China en Mexico. Ook wil hij vrijhandelsverdragen, zoals het Nafta-akkoord met Mexico en Canada, verscheuren.

Gesprekken bankiers

Topbestuurders van de grootste Amerikaanse zakenbanken hebben donderdag met de Britse minister van Financiën George Osborne de eventuele gevolgen van de brexit besproken. Alle partijen gaven daarbij aan op zoek te willen naar een manier om Londen zijn leidende positie als financiële centrum te laten behouden.

Een definitief vertrek van de Britten uit de EU kan zeer slecht uitpakken voor de werkgelegenheid in de City. JPMorgan-topman Jamie Dimon waarschuwde in dat verband dat zijn bank duizenden banen naar elders in Europa zal verschuiven, als Groot-Brittannië de toegang tot de gemeenschappelijke markt verliest.

Bijna al het Europese personeel van de Amerikaanse banken werkt in het Verenigd Koninkrijk. Het land is daarbij volgens denktank New Financial goed voor bijna 80 procent van alle kapitaalmarktactiviteiten in de EU.

Lees meer over:
Tip de redactie