Zwakke loonstijgingen ondanks herstel arbeidsmarkt

Hoewel de arbeidsmarkt in westerse landen waarschijnlijk in 2017 is hersteld tot het niveau van vóór de crisis, blijft de stijging van lonen nog achter. 

Dat blijkt uit een donderdag verschenen rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Naar verwachting ligt het aantal werkenden tussen de 15 en 74 jaar in OESO-landen eind volgend jaar op 61 procent, iets boven het niveau dat eind 2007 werd gemeten.

In sommige landen, waaronder Chili, Duitsland en Turkije, ligt het werkgelegenheidscijfer nu al boven dat van voor de crisis. Andere landen, zoals Griekenland, Ierland en Spanje, kampen nog steeds met hoge werkloosheid. 

"Het herstel van de arbeidsmarkt is nog maar half voltooid", benadrukt secretaris-generaal Angel Guerría van de OESO. "Actie en nieuwe beleidsmaatregelen zijn nodig om de arbeidsproductiviteit te verhogen en de lonen te doen stijgen."

De OESO is een samenwerkingsverband van 34 voornamelijk westerse landen, gericht op sociaal-economisch beleid. Volgende week vergaderen de G20-ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Peking.

Lees meer over:
Tip de redactie