Van Gansewinkel op hoofdlijnen akkoord met overname door Shanks

De Britse afvalverwerker Shanks heeft op hoofdlijnen een akkoord bereikt met Van Gansewinkel over een fusie.

Dat melden de bedrijven donderdag. Shanks hoopt met de overname van Van Gansewinkel leidend te worden in de Benelux en een betere toegang te krijgen tot de rest van de Europese markt.

De voorgestelde overname waardeert Van Gansewinkel op ongeveer 440 miljoen euro. Aandeelhouders van het bedrijf mogen daarbij rekenen op in totaal 306 miljoen euro. Daarnaast krijgen ze een aandeel van 29 procent in het nieuwe fusiebedrijf. 

"We zijn verheugd om een principeovereenkomst te hebben bereikt met de Van Gansewinkel Groep", aldus directeur Peter Dilnot van Shanks, die de deal belangrijk noemt voor het concern. "Onze bedrijven vullen elkaar aan. Samen kunnen we leidend zijn in de Benelux op het gebied van afvalverwerking."

In mei werd al bekend dat Shanks interesse had in de overname van Van Gansewinkel. Het Britse bedrijf gaat nu in een volgende fase verder onderhandelen met het concern.

Schuld

Van Gansewinkel kwam vorig jaar in handen van schuldeisers. Investeringsmaatschappijen CVC en KKR deden de aandelen van de hand in ruil voor een schuldverlaging.

Het concern boekte in 2014 nog een verlies met 549 miljoen euro, maar wist dit vorig jaar om te buigen naar een winst van 208 miljoen euro. De omzet daalde naar 945 miljoen euro.

Shanks telt 3.500 medewerkers en heeft een wagenpark van ruim achthonderd voertuigen. Het concern draait een omzet van ongeveer 750 miljoen euro en zamelt jaarlijks 8 miljoen ton afval in. De Nederlandse activiteiten maken de helft van de omzet uit.

Tip de redactie