Rabobank sluit zich alsnog aan bij coulante compensatie rentederivaten

Ook Rabobank gaat een coulantere compensatieregeling hanteren voor mkb-ondernemers die zijn gedupeerd door rentederivaten. 

De bank zet een half miljard opzij voor de compensatie, zo meldt de bank donderdag. ABN Amro, ING, SNS en Van Lanschot zeiden eerder al toe mee te werken aan de regeling. 

De bank heeft zich naar eigen zeggen verzekerd van intern draagvlak onder de lokale Rabobanken en bij de hoogste vertegenwoordiging van de leden van Rabobank.

Het herstelkader heeft betrekking op circa negenduizend zakelijke klanten van Rabobank, met samen ongeveer elfduizend derivatencontracten. Het gaat om iets meer dan 1 procent van de in totaal 800.000 zakelijke klanten.

Medio 2017 

De bank zegt klanten persoonlijk te informeren over een herbeoordeling. Waarschijnlijk duurt het nog tot medio 2017 voordat de zaak wordt afgerond. 

Volgens Wiebe Draijer, voorzitter van de raad van bestuur, is de verkoop van rentederivaten door Rabonank "niet altijd goed gegaan". 

"We zullen de herbeoordeling van de rentederivatencontracten aanpakken op een manier die men mag verwachten van een coöperatieve maatschappelijke bank."

Commissie 

Door de coulanceregeling hoeft niet per geval te worden vastgesteld of er sprake was van ontoereikende voorlichting door de bank.

Banken doen op die manier mee aan het herstelkader dat een onafhankelijke commissie de afgelopen maanden heeft opgesteld. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) doet de regeling recht aan de belangen van ondernemers. Dinsdag riep hij Rabobank nog op om zich ook aan te sluiten. 

Met rentederivaten kunnen ondernemers in theorie renterisico's afdekken. De producten werden verkocht om een stijging van de rente af te dekken, maar ondernemers werd niet goed verteld dat ze een risico liepen als de rente daalde. 

Nederlandse banken verstrekten aan zo'n 16.000 ondernemers in het mkb ongeveer 20.000 financiële producten. 

Dijsselbloem

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en toezichthouder AFM lieten weten tevreden te zijn met de deelname van Rabobank aan de compensatieregeling. Van de bij het hoofdpijndossier betrokken banken heeft nu alleen Deutsche Bank nog niet aangegeven mee te doen. De Duitse bank was donderdagochtend niet bereikbaar voor commentaar op de kwestie.

Lees meer over:
Tip de redactie