Sinds het Verenigd Koninkrijk (VK) op 23 juni stemde om uit de Europese Unie te stappen hebben de eerste Britse bedrijven interesse getoond om zich in Nederland te vestigen.

"De eerste gevallen van interesse zijn er", zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De bewindsman benadrukte nog maar eens dat het kabinet niet van plan is de wetten en regels aan te passen om zo Britse bedrijven te verleiden zich in Nederland te vestigen. "Ook niet het bonusbeleid", voegde Dijsselbloem daar aan toe.

Banken zien volgens The New York Times Amsterdam zitten als nieuwe vestigingsplaats, maar het bonusplafond voor bankiers zou volgens de Amerikaanse krant een obstakel kunnen vormen. Premier Mark Rutte wees vorige week op de "flexibiliteit" die in de wet verborgen zou liggen, zonder te wijzen op specifieke punten.

Er wordt alom gespeculeerd wat met name bedrijven in de financiële sector gaan doen nu de Britten van plan zijn de Europese Unie te verlaten. De Londense City geldt als het financiële hart van Europa.

Gevolgen

Welke gevolgen een Brexit voor Nederland op de korte termijn heeft, is volgens Dijsselbloem niet te zeggen. Het Centraal Planbureau (CPB) komt volgens de bewindsman deze zomer met cijfers. "We moeten afwachten", aldus Dijsselbloem.

Het CPB berekende in juni dat een Brexit Nederland tot 2030 maximaal 10 miljard euro kost.

Het Verenigd Koninkrijk voelt de gevolgen van een Brexit op de korte termijn daarentegen wel, zegt Dijsselbloem Het Britse pond is sinds 23 juni in waarde gedaald en bepaalde fondsen hebben op de beurs behoorlijke tikken gekregen. Ook bestaan er zorgen dat er minder wordt geïnvesteerd in het VK.