Het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada wordt toch voorgelegd aan de nationale parlementen in Europa. 

Dat heeft de Europese Commissie dinsdag besloten. Het besluit maakt de weg vrij voor eventuele referenda over het zogeheten CETA-verdrag.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker stelde eerder dat het verdrag juridisch gesproken alleen hoeft te worden beoordeeld door het Europees Parlement. Hij vindt dat nog steeds, maar besloot onder politieke druk de parlementen inspraak te geven. 

Veel lidstaten, waaronder Nederland, Duitsland en Frankrijk, vinden echter dat onderdelen van de Comprehensive Economic and Trade Agreement onder de bevoegdheden van de lidstaten vallen. Andere delen van het verdrag zouden al wel voorlopig in werking kunnen treden.

Haast maken

EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) zei dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg te verwachten dat het verdrag snel voorlopig in werking kan treden en riep de lidstaten haast te maken met de ratificatie. ''Want dit is een heel goede overeenkomst. De deal is sterk verankerd in de waarden die Europa en Canada delen.''

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) noemde het commissiebesluit in een reactie ''verstandig''. Europarlementariër Wim van de Camp (CDA) gebruikte hetzelfde woord. De VVD had liever een ander besluit gezien.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur spreekt van een goede eerste stap, maar is het er niet mee eens dat het verdrag al voorwaardelijk in werking kan treden. Haar PvdA-collega Agnes Jongerius is blij. ''Uiteraard is de stem van het Europees Parlement cruciaal, maar dit verdrag reikt te ver om niet ook door mijn collega’s in de Kamer onder de loep genomen te worden.”

In Nederland loopt al een initiatief voor een referendum. Tegenstanders stellen dat CETA de voedselveiligheid ondergraaft en ook het investeringstribunaal dat conflicten over investeringen moet beslechten boezemt weinig vertrouwen in.

Het CETA-verdrag maakt op termijn een einde aan bijna alle importheffingen. Meedingen naar Canadese overheidsopdrachten wordt makkelijker voor Europese bedrijven. De handel tussen Nederland en Canada neemt jaarlijks met 600 miljoen tot 1,2 miljard euro toe, zei Ploumen eerder.