De Europese Centrale Bank (ECB) presenteert dinsdag het ontwerp van een nieuw bankbiljet van 50 euro. De biljetten moeten op 4 april 2017 in omloop komen.

Het nieuwe briefje bevat nieuwe veiligheidskenmerken, waaronder een hologram en veiligheidsdraad, die vervalsing verder moeten tegengaan. Het huidige ontwerp van het briefje van vijftig is meer dan vijftien jaar oud.

Het 50-eurobiljet is het meest gebruikte bankbiljet. Op dit moment zijn er meer dan 8 miljard 50-eurobriefjes in omloop, zo’n 45 procent van het totale aantal biljetten.

De nieuwe bankbiljetten die de ECB sinds 2013 invoert, worden ook wel de Europa-serie genoemd. In de echtheidskenmerken van de briefjes is een portret verwerkt van Europa, de vrouw uit de Griekse mythologie waar ons continent zijn naam aan ontleent.

De ECB werkt met de nationale centrale banken van Europa aan de introductie van het 50-eurobiljet. Instellingen, zoals banken, kunnen de komende tijd onder meer testen of het nieuwe biljet werkt binnen de huidige systemen.

Na het nieuwe briefje van 50 euro volgen ook nog nieuwe biljetten van 100 en 200 euro. De ECB kondigde onlangs aan dat de uitgifte van biljetten van 500 euro in 2018 wordt gestaakt, onder meer omdat ze vooral onder criminelen geliefd zijn. Het biljet blijft wel een wettig betaalmiddel.

Video: Nieuw bankbiljet van 50 euro