De Bank of England (BoE) geeft banken meer ruimte voor het verstrekken van kredieten door de kapitaaleisen te versoepelen. 

Daarmee hoopt de centrale bank de nadelige gevolgen van de keuze van het Britse volk om de Europese Unie te verlaten, binnen de perken te houden.

In maart besloot de Britse centrale bank een extra kapitaalbuffer verplicht te stellen van 0,5 procent van de totale, naar risico gewogen leningen. Die moet in economisch goede tijden worden opgebouwd, zodat in een neergang niet direct gesneden hoeft te worden in de kredietverlening.

Maar gezien de onzekerheid waarmee de banken nu worden geconfronteerd, heeft de BoE besloten de extra buffer met onmiddellijke ingang voor minstens een jaar op nul te zetten. Daardoor ontstaat ruimte bij banken om tot 150 miljard pond extra uit te lenen aan bedrijven en huishoudens, meldde de centrale bank dinsdag.

Aanloop

De BoE waarschuwde in de aanloop naar het referendum op 23 juni al dat een stem van de Britse kiezer voor vertrek uit de EU een flinke bedreiging kan zijn voor de financiële stabiliteit in het Verenigd Koninkrijk. In een dinsdag gepubliceerd rapport stelt de centrale bank vast dat sommige risico's die daarbij werden geschetst, nu beginnen te ''kristalliseren''.

De wilde koersuitslagen op de aandelenmarkten en de harde val van het Britse pond weerspiegelen volgens de BoE de onzekerheid die de financiële markten in haar greep houdt. Het zal volgens de toezichthouder wel even duren voor het stof is neergedaald. Indien nodig zullen meer maatregelen volgen, herhaalde de centrale bank.

Bonuscultuur

Banken uit Groot-Brittannië zijn welkom in Nederland, maar niet de bonuscultuur van Londen. Daar zitten we niet op te wachten, aldus minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag.

Als gevolg van de Brexit kijken banken in het financiële centrum van Londen of zij zich elders in de EU moeten vestigen.

Aan de bonuscultuur hebben wij in Nederland nou juist paal en perk gesteld, en dat blijft zo, aldus Dijsselbloem op RTLZ. Het zijn vooral de echte grote zakenbanken die drijven op de bonuscultuur en ''daar zie ik in Nederland echt geen ruimte voor, niet in de wet maar ook niet in het maatschappelijk klimaat''.

Andere banken en financiële instellingen zouden de financiële sector in Nederland kunnen versterken, aldus Dijsselbloem.