Energiebedrijven Delta en Eneco moeten worden opgesplitst. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft bezwaren van beide bedrijven tegen de verplichte splitsing van tafel geveegd.

Delta moet uiterlijk 30 juni volgend jaar zijn opgedeeld in een netbeheerder en een energieleveringsbedrijf, laat de toezichthouder dinsdag weten. Voor elke week vertraging moet een boete van 1,5 miljoen euro worden betaald, tot een maximum van 30 miljoen euro.

Al in 2008 is wettelijk vastgelegd dat energiebedrijven geen eigen transportnet meer mogen hebben. Delta verzette zich tegen de opsplitsing, omdat het last heeft van de lage stroomprijzen en de inkomsten van de energielevering niet kan missen bij de andere helft van de onderneming. 

Ook vrezen zowel Delta als Eneco na een splitsing te worden opgeslokt door een groot buitenlands bedrijf, zoals dat met Nuon en Essent gebeurde. Delta kreeg eerder al uitstel van de ACM.

Een woordvoerder van het Zeeuwse bedrijf laat weten dat door de beslissing van de ACM nu niets verandert voor het bedrijf. ''We hadden ons al ingesteld op die termijn en die blijft nu overeind."

Verkoop

In reactie op de aankomende splitsing zette Delta zichzelf in de etalage, maar de verkoop wil nog niet echt vlotten. Er wordt nu ook gekeken naar een verkoop van losse onderdelen.

Delta is samen met Eneco het enige bedrijf in Nederland dat nog stroom opwekt én beschikt over eigen kabels voor de levering van elektriciteit. Eneco moet uiterlijk 1 februari zijn opgesplitst.