De Italiaanse regering heeft een kapitaalplan opgesteld om Banca Monte dei Paschi di Siena te hulp te schieten. 

Daarmee moet voorkomen worden dat de oudste bank ter wereld verder in de problemen raakt, meldt persbureau Bloomberg dinsdag op basis van een ingewijde na berichtgeving van Italiaanse media.

Het plan dat wordt overwogen bestaat volgens de Italiaanse krant La Stampa uit het opkopen van converteerbare obligaties door de overheid en een kapitaalinjectie van 3 miljard euro via het staatsfonds dat is bedoeld voor banken met moeilijkheden. Woordvoerders van de Italiaanse regering en van Monte Paschi wilden niet reageren.

Het geven van staatssteun is gebonden aan strenge Europese regels. Italië denkt gebruik te kunnen maken van een uitzondering in de bankenresolutie, omdat Monte Paschi dreigt te zakken voor de aankomende Europese stresstest van de financiële sector.

Slechte leningen

Monte Paschi zucht onder een aanzienlijke last van slechte leningen. De bank bevestigde maandag dat de Europese Centrale Bank aandringt een groter deel van zijn slechte leningen weg te werken.

Waar de bank eind vorig jaar nog voor 24,2 miljard euro aan kredieten had uitstaan die waarschijnlijk niet kunnen worden afgelost, moet dat bedrag in 2018 zijn teruggebracht tot maximaal 14,6 miljard euro.

Op de beurs leverde Monte Paschi dinsdag opnieuw fors in. Na de 14 procent verlies van maandag staat het aandeel rond 11.00 uur bijna 10 procent lager.