De Italiaanse Banca Monte dei Paschi di Siena moet van de Europese Centrale Bank (ECB) nog meer slechte leningen op zijn balans wegwerken. 

Waar de bank eind vorig jaar nog voor 24,2 miljard euro aan kredieten had uitstaan die waarschijnlijk niet kunnen worden afgelost, moet dat bedrag in 2018 zijn teruggebracht tot maximaal 14,6 miljard euro.

Monte Paschi, opgericht in 1472 en daarmee de oudste bank ter wereld, bevestigde dat maandag na berichtgeving van Italiaanse media.

Die zorgde voor extra onrust rond de Italiaanse bankensector, die de laatste dagen op de beurs in Milaan toch al stevig onder druk stond door zorgen over de wankele kapitaalbuffers van sommige financiële instellingen.

Staatshulp

De onzekerheid die is ontstaan rond de financiële sector na het Brexit-referendum, trekt ook een wissel op de Italiaanse banken. De regering in Rome zou bereid zijn de sector met een bedrag tot wel 40 miljard euro te hulp te schieten, maar het is de vraag of dergelijke staatssteun te verenigen valt met Europese regels.

Monte Paschi verloor maandag op de beurs meer dan 12 procent. Sinds het begin van 2016 is al meer dan 70 procent van de beurswaarde van de op twee na grootste bank van Italië in rook opgegaan. Ook andere banken waren wederom uit de gratie. Banco Popolare, Intesa Sanpaolo en Unicredit leverden tussen de 3,1 en 4,4 procent in.