Drie voormalige handelaren van Barclays zijn door een Britse jury schuldig bevonden aan manipulatie van het interbancaire rentetarief Libor.

De drie oud-bankiers zouden tussen 1 juni 2005 en 31 augustus 2007 samen met andere medewerkers van de Britse bank Barclays hebben gefraudeerd. De zaak heeft tot enorme boetes voor banken geleid.

De oud-handelaren ontkenden juist meer dan twee jaar lang te hebben gesjoemeld met het Libortarief. De jury werd het niet eens over twee andere voormalige handelaren van Barclays. Een zesde handelaar bekende in oktober 2014 schuld.

Boetes

Bijna exact vier jaar geleden trof Barclays een schikking met  Britse en Amerikaanse autoriteiten voor 385 miljoen dollar.

De London interbank offered rate, kortweg Libor, is het rentetarief waartegen banken elkaar wereldwijd geld uitlenen. Er wordt voor tientallen miljarden euro's per dag door bedrijven en financiële instellingen geleend en uitgeleend op basis van de tarieven.

Handelaren van grote internationale banken bleken ongeoorloofde afspraken te hebben gemaakt om het tarief in hun voordeel te manipuleren.

Later volgden ook andere banken, waaronder Rabobank dat in totaal 774 miljoen euro moest afdragen. Ook onder meer UBS, Royal Bank of Scotland en Deutsche Bank liepen tegen de lamp. In totaal werd er voor ongeveer 9 miljard dollar aan boetes uitgedeeld aan verschillende bedrijven in de financiële sector vanwege fraude met de Liborrrente.

Rechtszaak

Britse autoriteiten hebben in totaal dertien handelaren voor de rechter gesleept. Bij zeven anderen staat dit nog te gebeuren in september volgend jaar vanwege het sjoemelen met Euribor, de Europese variant van de Londense Liborrente.   

In de Verenigde Staten zijn in november vorig jaar twee voormalig Rabo-handelaren veroordeeld voor Liborfraude. Drie andere ex-handelaren van de Utrechtse bank en twee oud-medewerker van Deutsche Bank hebben inmiddels schuld bekend.