AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen begonnen de handel woensdag, geïnspireerd door een positief Wall Street, overtuigend in de plus. Maar ze leverden in de loop van de ochtend weer in en toonden aan het eind van de ochtend een vlak verloop, positief maar heel voorzichtig.


Bekijk video

Dat bracht in Amsterdam een koers voor de AEX-index op de borden van 503,35 punten, 1,51 punt ofwel 0,3 procent meer dan het slot van een dag eerder. De beurs in Frankfurt pakte 0,2 procent en die in Londen 0,3 procent. Parijs was het meest optimistisch met een winst van 0,8 procent.

KPNQwest

In Amsterdam was KPNQwest de gebeten hond. Het verlies van deze kabeldochter van KPN en het Amerikaanse Qwest liep in de loop van de ochtend sterk op. Tegen het middaguur was van de al schamele koers van 99 eurocent nog 49 eurocent overgebleven.

Het bedrijf staat volgens analisten met één been in het graf nu Qwest heeft gezegd zich niet verplicht te voelen steun te verlenen.

Verder wil Qwest het meerderheidsaandeel in de kabelaar afwaarderen. Ook KPN zal met zijn loden schuldenlast niet in staat zijn bij te springen wanneer het water tot aan de lippen komt. Beleggers weten dat en gaven dat KPN te kennen door het aandeel met ,1 procent af te waarderen tot 4,47 euro.

CMG

Aanvankelijk zagen beleggers veel positiefs in de mededeling van CMG dat het niet pessimistisch is over de rest van het jaar. Maar gaandeweg veranderde die houding en hield CMG nog een winst van 1,7 procent op 2,40 euro over. De mededelingen van CMG staken vooral gunstig af tegen die van Ordina, dat in dezelfde markt maar dan vooral in Nederland opereert. Ordina verwacht over het hele jaar een aanzienlijk lager bedrijfsresultaat. Het verloor aan de MidKap ruim 7 procent op 10,85 euro.

In tegenstelling tot Ahold profiteerde Unilever wel van de mooie kwartaalcijfers van de Amerikaanse supermarkten van Wal-Mart. Ahold deinde niet mee omhoog, ondanks de stevige voet op Amerikaanse bodem. Het aandeel klom wel, maar slechts met 0,4 procent tot 25 euro. Unilever, de grootste leverancier aan de schappen van Wal-Mart, dikte 0,7 procent aan op 71,90 euro.

Euro

Op de valutamarkten ging de koers van de euro licht omhoog. Rond .00 uur werd 0,9030 dollar genoteerd in vergelijking met een slot van 0,9015 op dinsdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling steeg van 0,6225 naar 0,6235 pond.