Amerikaanse eigenaren van een Volkswagen krijgen een veel hogere vergoeding dan klanten in Europa. VW-topman Matthias Müller zegt ook niet van plan te zijn om eenzelfde overeenkomst te maken.

De situatie is anders hier, vertelt hij in gesprek met Welt am Sonntag.

In de Verenigde Staten heeft Volkswagen geschikt voor een bedrag van 15 miljard dollar. Eenzelfde overeenkomst in Europa zou het concern financieel ook niet aankunnen.

Müller geeft aan dat hij deze boodschap ook heeft doorgegeven aan Elzbieta Bienkowska, eurocommissaris voor Industrie. Zij riep Volkswagen op om de Europese automobilisten met een dieselauto van Volkswagen net te compenseren als in de VS. 

Sjoemelsoftware

In de Verenigde Staten krijgen eigenaren van een auto waar de zogeheten sjoemelsoftware in zit de keuze om de auto te laten terugkopen door Volkswagen of de auto aan te laten passen. Dit kost de autofabrikant in beide gevallen minstens 10.000 dollar als compensatie.

Volgens Müller zijn de emissielimieten stricter in de Verenigde Staten, waardoor een reparatie moeilijker is. Ook is deelname aan de terugkoopactie in de VS vrijwillig. In Duitsland is dat niet het geval.