Om meer bezoekers naar het centrum van Enschede te lokken, rijdt er vanaf zaterdag een jaar lang een Enschede-tram door het Duitse Essen met de tekst "Enschede um die Ecke" (Enschede om de hoek).

Vrijdag was een groep van 20 Enschedese ondernemers en gemeenteambtenaren in Essen aanwezig om reclamefolders en gratis stroopwafels uit te delen aan het winkelende publiek, meldt de NOS.

De stad van Grolsch en FC Twente trekt al veel winkelende oosterburen. "Per week komen er bijna 200.000 toeristen naar Enschede. Zo'n 70.000 daarvan komen uit Duitsland, maar volgens ons kunnen dat er nog veel meer worden", zegt Marieke ter Brugge, directeur van de Stichting Enschede Promotie tegen de omroep.

Op dit moment blijven de Duitsers hooguit een dagje. Daar willen ze in Twente graag verandering in brengen. "We proberen het nu voor elkaar te krijgen dat ze daar één of twee overnachtingen aan vastknopen."

Resultaat

Eerdere campagnes van Enschede in Osnabrück en Münster hebben resultaat gehad. "Het aantal Duitse toeristen is de laatste tijd met 7 procent gestegen. Dus daarom starten we nu vol vertrouwen deze nieuwe campagne in Essen, een stad met meer dan een half miljoen inwoners", aldus Ter Brugge.

Enschede kampt met leegstand van winkelpanden. Landelijk staat ruim 7 procent van de winkelpanden leeg, in Enschede is dat 10 procent.