Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem denkt niet dat het Britse vertrek uit de Europese Unie een ramp wordt voor de Unie.

"Als je het rationeel ontleedt, weet je dat er op een gegeven moment een nieuwe verstandhouding tussen ons en het Verenigd Koninkrijk komt", zegt de minister in een interview met NRC.

"Er komt een handelsakkoord, want handel zal blijven bestaan. Al zal dat voor de Britten veel minder aantrekkelijk zijn dan wat ze nu hebben. En het land zal ook voor investeerders veel minder aantrekkelijk zijn. Dat is een feit.”

De bewindsman zegt verder tegen de krant dat hij, net als veel anderen, een Brexit totaal niet had zien aankomen. "Het daalde niet meteen in, dus ik ben eerst maar verdwaasd onder de douche gaan staan. Proberen na te denken over de mogelijke gevolgen. Sommige zaken zijn eenvoudig: er is veel opwinding, een negatief sentiment op de beurzen en heel veel politiek en mediagedoe. Maar wat gaat het op de lange termijn betekenen? Dat stond ik allemaal onder de douche te bedenken." 

Onrust

Dijsselbloem had van tevoren al wel met collega's in Brussel gepraat over mogelijke scenario's. "De belangrijkste afspraak was om de onvermijdelijke chaos niet te verergeren. Dus niet roepen dat we nu de hele Unie moeten hervormen of dat we de Britten er stante pede uitgooien. Dat zou alleen maar meer onrust en schade aan de economie veroorzaken."

Volgens Dijsselbloem heeft iedereen "aan de Europese kant" zich goed aan die instructie gehouden. De Britten niet. "Ik had echt verwacht dat de types die een Brexit wilden wel een plan hadden bedacht dat ze zouden ontrollen. Niets daarvan. De chaos daar is nog groter dan ik had kunnen bedenken.”