Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar advieskantoor Baker Tilly Berk vanwege belastingfraude.

Een aantal voormalig medewerkers en de betreffende ondernemer zijn verdachten in het onderzoek. Ook voormalig bestuursvoorzitter Romke van der V. wordt verdacht van betrokkenheid, meldt de Volkskrant zaterdag. 

Het OM bevestigt tegenover NU.nl dat de instantie onderzoek verricht naar "een ondernemer in woondecoratie en behang". 

Medewerkers van Baker Tilly Berk hebben volgens de krant jarenlang dubieuze belastingconstructies voor Nederlandse ondernemers opgezet via onder meer Cyprus en de Britse Maagdeneilanden. In ten minste een van de gevallen zou sprake zijn van belastingontduiking.

Voor het omzeilen van de Nederlandse fiscus maakte het kantoor gebruik van dezelfde soort constructies als recentelijk opdoken in de Panama Papers.

"Hij heeft vermoedelijk een deel van zijn omzet afgeroomd met gebruik van een buitenlandse rechtspersoon", zegt een medewerker van het Functioneel Parket tegen NU.nl. "Dat afgeroomde gedeelte zou zwart zijn uitbetaald aan de verdachte." Het onderzoek is in de afrondende fase; een termijn kan de woordvoerder niet noemen. 

Baker Tilly Berk heeft in Nederland zeventien vestigingen met ruim 700 medewerkers. Het is onderdeel van het wereldwijde netwerk Baker Tilly International, dat in 141 landen actief is.