Volgens premier Mark Rutte hoeven Britse zakenbanken zich geen zorgen te maken over de strenge bonuseisen die gelden in Nederland voor de financiële sector.

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie vrijdag zei Rutte dat er flexibiliteit zit in de regels omtrent de variabele beloning voor bankiers.

Hij reageerde op berichtgeving in The New York Times die Amsterdam boven aan het lijstje plaatst om Londen op te volgens als belangrijk financieel centrum in Europa.

Volgens de Amerikaanse krant is de Nederlandse hoofdstad een aantrekkelijke kandidaat voor de grote zakenbanken uit de Londense City om naartoe te verhuizen. Bijna iedereen spreekt Engels en zaken als transport, communicatie, scholing en woon- en kantoorruimte zijn hier goed geregeld.

Bonusplafond

Als nadeel wordt het sinds 2015 geldende strenge bonusplafond aangehaald. Zo mogen bankiers niet meer dan 20 procent van het vaste jaarsalaris als variabele beloning ontvangen. Daarmee kent ons land de strengste bonusregels van Europa, de EU-regels staan banken toe maximaal 100 procent van het vaste salaris als bonus uit te keren.

Rutte wilde niet expliciet vertellen om welke flexibiliteit het gaat. Hij denkt dat openbaar lobbyen om bedrijven naar Nederland te krijgen averechts werkt.

Uitzonderingen

In de wet is een aantal uitzonderingen op het bonusplafond van 20 procent opgenomen. Zo geldt voor werknemers die niet onder een cao vallen een variabele beloning tot maximaal 100 procent.

Dat mag alleen als de totale groep van niet-cao-gebonden werknemers gemiddeld nog steeds op een bonus van maximaal 20 procent van het vaste salaris uitkomt.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Fiannciën) heeft wel benadrukt dat deze uitzondering alleen in uitzonderlijke gevallen mag worden gebruikt. Het is onduidelijk of Rutte op deze "flexibiliteit" hintte.