'Brexit noopt Britse toezichthouder kapitaaleisen banken te verlagen'

De Bank of England (BoE) wil banken meer financiële ruimte bieden voor het verstrekken van kredieten door de kapitaaleisen wat te versoepelen. 

De centrale bank hoopt zo de gevolgen van de keuze van het Britse volk om de Europese Unie te verlaten, binnen de perken te houden.

Dat meldde financieel persbureau Bloomberg vrijdag op gezag van bronnen rond de toezichthouder. Het besluit zou afgelopen week zijn genomen tijdens een bijeenkomst van het beleidscomité van de BoE. Donderdag liet gouverneur Mark Carney al weten dat de BoE met extra stimuleringsmaatregelen komt.

In maart besloot de Britse centrale bank een extra kapitaalbuffer verplicht te stelen van 0,5 procent van de totale naar risico gewogen leningen. Die buffer moet in economisch goede tijden worden opgebouwd, zodat in een neergang niet direct gesneden hoeft te worden in de kredietverlening. Dat besluit zou evenwel voorlopig worden teruggedraaid.

Reserves

Uren nadat duidelijk was geworden dat de Britten in een referendum in meerderheid voor een vertrek uit de EU hadden gekozen, probeerde Carney al de gemoederen te bedaren. Hij benadrukte dat de banken sinds de kredietcrisis fikse reserves hebben opgebouwd zodat ze ook in zware tijden hun rol in het financiële stelsel kunnen blijven vervullen. Voor de zekerheid heeft de centrale bank een fonds van 250 miljard pond in het leven geroepen om banken eventueel te kunnen steunen. 

Carney hintte daarbij op mogelijke nieuwe stimuleringsmaatregelen en deed dat donderdag opnieuw. Deze zomer worden daarover knopen doorgehakt. Hij benadrukte wel dat er grenzen zijn aan wat de centrale bank precies kan. Complicerende factoren zijn de toch al lage rente en het feit dat de val van het Britse pond de import duurder maakt en daardoor de inflatie opdrijft.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie