EasyJet is gesprekken gestart met verschillende EU-lidstaten over het verhuizen van het hoofdkwartier van het Verenigd Koninkrijk naar een ander land nu de bevolking zich heeft uitgesproken voor een Brexit.

Volgens Sky News zou topvrouw Carolyn McCall in besprekingen hebben gezegd dat een verhuizing onvermijdelijk is met de Britse keuze voor een vertrek uit de Europese Unie.

EasyJet zegt zelf in een verklaring dat het geen plannen heeft om te verhuizen uit Luton, waar de luchtvaartmaatschappij al twintig jaar het hoofdkwartier heeft.

"Totdat de uitkomsten van het referendum duidelijker zijn, is er voor EasyJet geen noodzaak om verdere structurele of operationele veranderingen aan te brengen", aldus het bedrijf in een persbericht.

EasyJet heeft zo'n duizend werknemers bij het hoofdkwartier in het Engelse Luton. Dit personeel is onder andere actief op de financiële afdeling, IT en de marketingafdeling.

Vergunning

EasyJet bevestigt dat het concern informele gesprekken heeft gevoerd met een aantal Europese toezichthouder over het opzetten van een zogeheten Air Operator Certificate (AOC). Met een dergelijke vergunning kan easyJet binnen Europa blijven vliegen. Het concern is nu een formeel proces opgestart om een AOC te verkrijgen.

Afhankelijk van de afspraken met een eventueel nieuw vestigingsland zou maar een deel van dit personeel moeten verhuizen. De stappen van EasyJet laten zien dat weliswaar de werkgelegenheid niet zwaar getroffen hoeft te worden door een Brexit, maar dat de bestuurlijke vormen van Britse bedrijven mogelijk ingrijpend veranderen.