Amsterdam staat boven aan een lijstje, opgesteld door The New York Times, om Londen op te volgens als belangrijk financieel centrum in Europa. Het enige, maar belangrijke minpunt, zijn de strenge bonusregels in Nederland. 

De Nederlandse hoofdstad is volgens de krant vooral aantrekkelijk voor de grote zakenbanken uit de City om naartoe te verhuizen, omdat bijna iedereen er Engels spreekt. Ook zaken als transport, communicatie, scholing en woon- en kantoorruimte zijn er goed geregeld.

Als nadeel van de hoofdstad wordt het bonusplafond aangehaald, dat sinds de financiele crisis is aangescherpt.

Zo mag je niet meer dan 20 procent van het vaste jaarsalaris als variabele beloning ontvangen. Daarmee kent ons land de strengste bonusregels van europa. De EU-regels staan banken toe maximaal 100 procent van het vaste salaris als bonus uit te keren. 

Een bankbestuurder zegt tegenover de columnist van de Amerikaanse krant dat het lijkt alsof bankiers niet welkom zijn in Nederland. 

Geruchten 

Geruchten over banken die Londen willen verlaten zwellen aan, nu de Britten ervoor kiezen uit de Europese Unie te stappen.

Maar over waar ze het beste naartoe kunnen, verschillen de meningen. The New York Times sprak met verschillende onderzoekers en beleidsmakers bij financiële instellingen. Andere steden die hoog op het lijstje staan zijn Frankfurt, Wenen en Dublin.

Uitstekende poort 

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wees donderdag ook al op het strenge Nederlandse beloningsbeleid. ''Voor veel bedrijven zijn we een uitstekende poort naar Europa, maar het grote centrum van zakenbankieren wordt Amsterdam niet", zei voorzitter Chris Buijink van de bankenkoepel bij EenVandaag.

In aanloop naar het Britse referendum over uittreding uit de Europese Unie vorige week donderdag gaven veel bedrijven aan een vertrek te overwegen bij een brexit. Ook de grote banken BNP Paribas, Morgan Stanley en JPMorgan sloten een verhuizing van hun kantoren in Londen niet uit.