Pensioenfondsen kunnen de Europese Centrale Bank niet de schuld geven van hun problemen. Ook zonder het monetaire beleid van de ECB zou de rente laag zijn, wat funest is voor pensioenfondsen. 

Dat stelt Gerard van Olphen, de nieuwe topman van pensioenuitvoerder APG in een gesprek met het Financieele Dagblad.

''Doordat de beroepsbevolking krimpt en de economische groei laag is in Europa, is de rente structureel laag. Het ECB-beleid helpt natuurlijk niet, maar is niet bepalend'', aldus Van Olphen.

De baas van de grootste Nederlandse pensioenuitvoerder vindt het terecht dat pensioenfondsen hun toekomstige verplichtingen op basis van de lage rente moeten berekenen.

Rekenrente

''Bij een hogere rekenrente van bijvoorbeeld 4 procent ben je weliswaar van de kortingen af, maar is het wel de vraag of er voldoende voor de jongeren overblijft. Die nemen dan een flinke hypotheek op de toekomst.''

De voorganger van Van Olphen, Dick Sluimers, was altijd juist voor een hogere rekenrente. Door de lage rente zitten pensioenfondsen al tijden in zwaar weer. Aan de hand van de rekenrente berekenen fondsen hoeveel geld ze nu in kas moeten hebben om in de toekomst de pensioenen te kunnen betalen. Hoe hoger die rente, hoe beter een fonds er voor staat.