Cao-akkoorden voor werknemers in mode- en zuivelindustrie

Werknemers en werkgevers in de mode- en zuivelindustrie hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao, melden vakbonden FNV en CNV donderdag.

Daarin wordt onder meer een loonstijging van 2 procent opgenomen en afspraken over inspraak in de roosters. "Een goed resultaat voor de 70.000 werknemers die vallen onder de cao fashion, sport en lifestyle", aldus de bond.

De nieuwe cao moet per 1 juli ingaan en geldt voor twee jaar. Per juli kunnen de werknemers rekenen op een eerste loonstijging van 0,83 procent. Daarna wordt de verhoging gekoppeld aan de halfjaarlijkse verhoging van het minimumloon, met een ondergrens van 0,4 procent.

INretail, de brancheorganisatie voor ondernemers in de non-food detailhandel, is tevreden over het resultaat. "De nieuwe arbeidsvoorwaarden passen bij de veranderende retail", zegt de organisatie.

"Er is veel aandacht voor het feit dat werknemers gedurende hun hele loopbaan aansluiting moeten kunnen blijven vinden op de arbeidsmarkt."

Zuivelindustrie

Vakbond FNV maakte donderdag daarnaast een principeakkoord bekend voor de ruim tienduizend werknemers in de zuivelindustrie.

In de tweejarige cao is er tweemaal een loonsverhoging afgesproken van 1,5 procent. De komende weken worden de vakbondsleden geraadpleegd over het principeakkoord.

"De belangrijkste afspraak in de cao is dat alle nachtdiensten een doorbetaalde schaft krijgen", zegt de vakbond.

Met onder meer een vast aantal uren om te rusten zouden de werkzaamheden bovendien minder zwaar moeten worden. Ook werden er afspraken gemaakt over de zogenoemde ploegendiensten en wordt er budget vrijgemaakt voor scholing.

Lees meer over:
Cao
Tip de redactie