Het onverwachte succes van het nationale voetbalteam van IJsland op het EK in Frankrijk zorgt er ook voor dat de leverancier van de shirts van het team, het kleine Italiaanse Errea, goede zaken doet. 

Thorvaldur Olafsson, directeur van distributeur Sport Company, vertelt aan persbureau Bloomberg dat de shirts niet meer te krijgen zijn.

Hij vergelijkt het met het kampioenschap van Leicester City in de Engelse competitie. Tegen het einde van het seizoen waren de blauwe shirts van Leicester niet meer te krijgen. 

Olafsson vertelt dat hij in eerste instantie dacht ongeveer 30.000 shirts van de IJslandse ploeg te kunnen slijten. Inmiddels moet hij nee verkopen aan de mensen die bestellen via de site omdat er niet aan de vraag voldaan kan worden nu IJsland de kwartfinales van het EK heeft bereikt.

Chaos

"We verschepen elke dag alle shirts die we hebben", vertelt exportdirecteur Fabrizio Taddei van leverancier Errea. De Italianen draaien diensten van 24 uur per dag voor zeven dagen in de week. 

Het bedrijf is een relatief kleine sportkledingproducent met twee fabrieken. Taddei is op deze manier niet afhankelijk van leveringen uit China, maar vertelt wel dat het wel een chaos is op dit moment.

Verreweg het grootste deel van de shirts van de landen die meedoen aan het EK komen van Nike, Adidas of Puma. De shirts van Errea zijn dan ook niet vaak te zien op eindtoernooien. Naast IJsland, heeft Errea voetbaldwergen Luxemburg, Malta en Cyprus als klant.

Het contract van Errea met de nationale voetbalbond van IJsland loopt nog tot 2020 en Taddei hoopt dat de bond aanbiedingen van grotere fabrikanten naast zich neer zal leggen. "Jammer genoeg kan in het voetbal alles gebeuren, maar ik denk graag dat een contract een contract is."