De rechtbank in Haarlem heeft het bestuur van de stichting Loterijverlies donderdag voor vier maanden geschorst.

Erik van den Emster, voormalige president van de Rotterdamse rechtbank, is benoemd tot tijdelijk bestuurder. Hij vervangt het Britse trustbedrijf Breton, dat door Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet was aangesteld.

Een groep deelnemers van Loterijverlies sleepte de stichting in april voor de rechter. Volgens hen handelt Breton in strijd met de wet en de eigen statuten en maakt de stichting zich schuldig aan wanbeheer. Roet zou miljoenen hebben weggesluisd naar allerlei vennootschappen om zichzelf te verrijken.

De rechter oordeelt dat een aantal concrete transacties van de stichting inderdaad de vermoedens ondersteunen. De komende maanden loopt nog een onderzoek naar de activiteiten van Loterijverlies. 

Gedupeerd

Ongeveer 194.000 mensen meldden zich vorig jaar bij belangenclub Loterijverlies als gedupeerde van de Staatsloterij. Ze eisten hun inleg terug, nadat de Hoge Raad in februari 2015 oordeelde dat de Staatsloterij spelers misleidde. De loterij meldde niet dat werd getrokken uit een pot waarin ook onverkochte lotnummers zaten.

Gedupeerden betaalden Loterijverlies samen ongeveer acht miljoen euro inschrijfgeld, zo'n veertig euro per persoon. Het is nog onduidelijk wat met dat geld is gebeurd.

In de uitspraak van de rechter valt te lezen dat Roet in december een villa in het Noord-Hollandse Bergen kocht. Daarvoor sloot hij een hypotheek af van 3 miljoen euro. Die lening werd verstrekt door een vennootschap waarvan Roet zelf aandeelhouder is. Volgens De Telegraaf kocht Roet het afgelopen jaar ook dure auto's.

Zelf zei Roet in februari nog tegen de NOS dat hij "honderd procent fair" heeft gehandeld. Volgens hem is het geld opgegaan aan buitengerechtelijke kosten.