HEMA ziet verlies slinken in eerste kwartaal

HEMA  heeft het nettoverlies weten te verkleinen in het eerste kwartaal van dit jaar. In 2015 werd van januari tot en met maart een verlies van 19,5 miljoen euro geboekt. Dit jaar kwam het verlies uit op 14,7 miljoen euro in de eerste drie maanden, meldt het concern.

HEMA wist meer kleding te verkopen en hoefde minder producten af te prijzen. Ook werden de kosten verder verlaagd.

Hierdoor steeg de brutowinst met 19,7 procent, van 13,2 miljoen euro naar 15,8 miljoen euro. Daarmee noteerde het bedrijf de grootste stijging van de brutowinst sinds 2008.  

Het concern zegt nog voortuitgang te boeken bij de beschikbaarheid van producten in de winkels en het verlagen van de voorraden.

Omzet

HEMA wist in de eerste drie maanden van dit jaar een omzet te draaien van 270,3 miljoen euro, een stijging van 2,2 procent. Het concern zegt dat het marktaandeel stijgt.

"We zijn het boekjaar 2016 goed van start gegaan", aldus Tjeerd Jegen, directeur bij het concern. "In al onze markten behalve België blijft HEMA sterk presteren."

Volgens de topman zijn de slechtere resultaten in België onder meer te wijten aan de terreurdreiging en het nog magere consumentenvertrouwen in het land. "HEMA is niet de enige die daar last van heeft."

Ongezond

Hij blijft voorzichtig over de toekomst. "HEMA is nog steeds financieel ongezond als je kijkt naar de verhouding van de winstgevendheid tegenover de schulden. Ik kan nog niet aangeven wanneer we zwarte cijfers schrijven."

HEMA verwacht in de komende maanden veel van de lancering van de nieuwe website. Die is meer toegespitst op mobiel en maakt het onder meer makkelijker voor klanten om producten te bekijken en de beschikbaarheid in winkels te zien.

Lees meer over:
Tip de redactie