Het samenvoegen van drie overheidsbanken kan een besparing van 3 miljard euro opleveren. 

Dat staat in een onderzoeksrapport in opdracht van oud-voorzitter Jeroen Kremers van het Nederlandse Investerings Agentschap, dat donderdag wordt aangeboden aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Waterschapsbank NWB, gemeentebank BNG, ontwikkelingsbank FMO en de financieringsregelingen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zouden volgens het rapport moeten worden samengevoegd in een nieuwe Nederlandse Financieringsinstelling voor Economische Ontwikkeling (NFEO). Nu lekt door versnippering en hiaten tussen de verschillende instellingen nog veel geld weg.

Volgens Kremers is Nederland het enige land zonder nationale investeringsbank. ''Door één organisatie in te richten komt er meer slagkracht, kan beter worden geprofiteerd van Europese middelen, en kunnen we beter samenwerken met nationale investeringsbanken in bijvoorbeeld Duitsland”, zegt hij in een toelichting.

Minister Dijsselbloem kondigde aan dat hij en Kamp met ''dit en andere ideeën aan de slag gaan om te kijken waar we een doorbraak kunnen bereiken om de Nederlandse economie een verdere impuls te geven.''