Goederenvervoer door de lucht neemt gestaag toe

Via de luchtvaart werd vorig jaar bijna 1,7 miljoen ton goederen van of naar Nederland vervoerd. 

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In de laatste vier jaar is het goederenvervoer door de lucht in totaal met 5,5 procent gegroeid. Ook in het eerste kwartaal van 2016 nam de luchtvracht toe.

Nagenoeg alle luchtvracht gaat via Schiphol, alleen via Maastricht-Aachen Airport werd vorig jaar nog 60.000 ton vracht vervoerd. Schiphol was qua vrachtvervoer de op twee na grootste luchthaven van Europa, na Frankfurt am Main en Parijs Charles de Gaulle.

Van het totale grensoverschrijdende goederenvervoer gaat overigens in gewicht uitgedrukt maar een zeer beperkt deel, nog geen 0,2 procent, via de luchtvaart. ''Wel is doorgaans de waarde van de goederen die per lucht worden vervoerd een stuk hoger of betreft het goederen waarbij een snelle levering nodig is'', aldus het statistiekbureau.

China

De landen van waaruit de meeste luchtvracht naar Nederland kwam, waren China, de VS, Rusland, Kenia en Ecuador. Samen waren deze vijf landen verantwoordelijk voor meer dan de helft van de ingaande luchtvracht. Vanuit China, de VS en Rusland kwamen met name elektronica, machines, kleding en chemische producten naar Nederland. Vanuit Kenia en Ecuador kwamen vooral fruit en bloemen.

Het vervoer van luchtvracht vanuit het Midden-Oosten is in de periode 2011-2015 sterk gestegen. Vanuit Qatar nam het vrachtvervoer naar Nederland met 80 procent toe, vanuit Saoedi-Arabië met 130 procent. ''Het Midden-Oosten vervult steeds een belangrijker overstapfunctie waarbij zowel goederen als passagiers regelmatig van vlucht wisselen'', aldus het CBS.

Ongeveer 61 procent van de luchtvracht werd vervoerd in vrachtvliegtuigen en 39 procent in passagiersvliegtuigen.

Lees meer over:
Tip de redactie