Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft woensdag ingestemd met nieuwe, internationale richtlijnen voor pensioenfondsen.

Met de nieuwe internationale regels krijgt De Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder op de Nederlandse pensioenen, meer zeggenschap over fondsen die naar het buitenland willen verhuizen.

"DNB kan nu toetsen of het verstandig is of fondsen naar het buitenland kunnen vertrekken, dat is op dit moment niet goed geregeld", zegt VVD-Kamerlid Helma Lodders. Ze spreekt van een mooi resultaat.

Met de regels kan DNB een stokje steken voor een verhuizing van een pensioenfonds wanneer de Nederlandse regels niet goed worden nageleefd en wanneer de zaken niet goed zijn geregeld voor de pensioengerechtigden en gepensioneerden die in Nederland achterblijven.    

Ook de PvdA vindt de nieuwe richtlijnen een verbetering. "Het is nu ondoorzichtig wat er moet gebeuren wanneer een fonds uit Nederland wil vertrekken. Iedereen moet met elkaar gaan onderhandelen en DNB heeft geen vetorecht als ze het er niet mee eens zijn", zegt Tweede Kamerlid Roos Vermeij.

In de nieuwe regels moeten ook de deelnemers akkoord gaan als hun pensioenfonds naar het buitenland wil verhuizen.

"Het pensioengeld is van de deelnemers, dus het is goed dat zij daarover mogen meebeslissen", aldus Vermeij. Beide partijen wijzen erop dat in eerdere voorstellen uit Brussel, Europa een dikkere vinger in de pap zou krijgen. Die invloed is nu teruggeschroefd. 

Zorgen bij CDA

Het besluit dat morgen in Brussel wordt voorgelegd, kan niet op ieders goedkeuring rekenen. Het CDA maakt zich juist grote zorgen over de zeggenschap van DNB. "Het wordt makkelijker voor fondsen om te verhuizen naar een ander land. Daar hebben wij grote moeite mee", zegt Kamerlid Pieter Omtzigt.

Hij diende daarom woensdag een motie in om de Europese richtlijnen een halt toe te roepen, maar hij kreeg geen steun van een meerderheid. Naast regeringspartijen VVD en PvdA, stemden ook D66 en GroenLinks daar niet mee in.

Er verdwijnt volgens Omtzigt nog meer zeggenschap voor Nederland. Bij een voorgenomen verhuizing van een pensioenfonds naar het buitenland moet DNB een advies geven aan de toezichthouder in dat betreffende land. Een negatief advies, bijvoorbeeld omdat het toezicht niet in orde is, kan vervolgens worden aangevochten bij de rechtbank in dat land. 

"Daarmee verdwijnt er een enorm slot op de deur. Een pensioenfonds kan in een land gaan zitten waar het toezicht slap is en vervolgens te veel pensioen uitkeren. Op de lange termijn komt zo'n fonds dan in de problemen. Voor welk probleem is dit een oplossing?", vraagt Omtzigt zich over de richtlijnen af.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken kan het in sommige gevallen gebeuren dat er een buitenlandse rechter aan te pas komt. "Het belangrijkste is dat we nu hebben geregeld dat DNB en de deelnemers eerst moeten instemmen", laat een woordvoerster weten.