Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
openbaar ministerie

Luxemburgse rechtbank veroordeelt klokkenluiders belastingdeals

Een rechtbank in Luxemburg heeft woensdag twee voormalige accountants veroordeeld omdat zij gegevens over afspraken van de Luxemburgse overheid met grote bedrijven hebben onthuld. 
Door ANP

De Franse klokkenluiders Antione Deltour en Raphaël Halet kregen respectievelijk twaalf en negen maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd, alsmede boetes van 1500 en 1000 euro.

De Franse televisiejournalist Edouard Perrin, die de affaire 'LuxLeaks' in 2012 wereldkundig maakte, werd vrijgesproken.

Het duo Deltour en Halet was in dienst van het internationale advies- en accountantsbureau PwC ten tijde van de onthulling.

De rechtszaak en uitspraak werden algemeen beschouwd als een lastige zaak voor de rechter, die ook de bescherming van de klokkenluiders in de gaten moest houden. De openbaar aanklager had om achttien maanden celstraf en een boete tegen de accountants gevraagd.

Kritiek 

Tot de bedrijven waarover het tweetal lekten, behoorden PepsiCo, verzekeraar AIG en Deutsche Bank.

De veroordeling kon op forse kritiek rekenen vanuit het Europese Parlement. De Groenen noemen de veroordeling in een reactie ''betreurenswaardig".

De fractie van socialisten en democraten noemt het een ''schande" dat de zaak überhaupt aan de rechter is voorgelegd. De linkse fractie GUE/NGL laat weten het onbegrijpelijk te vinden dat de twee klokkenluiders zijn veroordeeld en dat belastingfraudeurs vrijuit gaan.


Lees meer over:

LuxemburgLuxLeaks

Aanbevolen artikelen