Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Brabant, Limburg

Rabobank komt door noodweer getroffen boeren tegemoet

Rabobank komt boeren die schade hebben geleden door het noodweer van vorige week tegemoet. De bank biedt klanten met schade onder meer een overbruggingskrediet of de mogelijkheid aflossingen uit te stellen.
Door ANP

Het noodweer met vuistgrote hagelstenen zorgde donderdag voor een ravage bij boeren en tuinders in Noord-Brabant en Limburg.

De Rabobank is een belangrijke financier van de agrarische sector. De bank wil de getroffen ondernemers op de korte termijn bijstaan om financiële problemen te kunnen voorkomen en verlichten.

De overheid kan eventueel garant staan bij leningen, aldus staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Hij bracht woensdag een bezoek aan de getroffen regio om te kijken naar maatregelen op de korte termijn. De bewindsman neemt ook contact op met Brussel over de gedupeerde boeren die in de knel komen met hun administratie en daardoor bijvoorbeeld Europese subsidie dreigen mis te lopen.

Afwijzen 

Van Dam wees echter het verzoek van boeren en gemeenten in de regio af om het noodweer tot ramp te verklaren, waardoor schadevergoeding mogelijk wordt. Volgens de staatssecretaris is de wet die dat regelt bedoeld voor onverzekerbare schade. In de regio gaat het om schade die wel verzekerbaar is. Van Dam wees er verder op dat die wet uiteindelijk de verantwoordelijkheid is van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Dertien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten willen dat de overheid het noodweer van vorige week beschouwt als nationale ramp. Zij vrezen ,,dat anders vele gezonde bedrijven in onze regio’s in financiële problemen komen en mogelijk bezwijken, met alle gevolgen van dien'', staat in een brief die Van Dam tijdens zijn bezoek kreeg.


Lees meer over:

Noodweer

Aanbevolen artikelen