RIJSWIJK - De drie politiekorpsen van Noord-Brabant houden vrijdag werkonderbrekingen uit protest tegen het kabinetsbeleid. De vakbonden verwachten dat ongeveer vijfhonderd werknemers van de politie bijeen zullen komen voor het stadhuis in Den Bosch. De bonden garanderen wel noodhulp bij calamiteiten. Dat hebben zij dinsdag gezegd.

De vakbonden NPB, ACP, ANPV, VMHP kondigden eerder een actiedag voor komende woensdag aan. De organisatie nam echter langer in beslag dan gedacht.

Vrijdag willen de bonden een petitie aanbieden aan burgemeester Rombouts van Den Bosch. Om bij de manifestatie aanwezig te kunnen zijn, zullen politiemedewerkers maximaal twee uur het werk neerleggen. "Wij willen criminelen niet het idee geven dat zij hun slag kunnen slaan", aldus H. van Duijn van de NPB.

Samen met de havenbedrijven en de brandweer behoort de politie tot de meest actiegezinde sectoren van Nederland. De politiebonden hebben deze zomer twee keer eerder actie gevoerd tegen de bezuinigingen op de sociale zekerheid en de gezondheidszorg.

Na de actie in Den Bosch willen de bonden doorgaan met het "beïnvloeden van prominente leden van de regeringspartijen", aldus voorzitter G. van de Kamp van de ACP. In september kondigde de NPB aan dat agenten politici van het CDA "hinderlijk gaan volgen".