Er is ruzie tussen de bonden die onderhandelen over een nieuwe cao voor personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen en werknemers in de thuiszorg (VVT).

Vakbonden CNV, FBZ en NU'91 weigeren nog langer de onderhandelingen met FNV voort te zetten, nu die bond volgens de andere heeft gelekt uit de ''vertrouwelijke sfeer" van het overleg. Ook zou FNV via sociale media ''aperte leugens" hebben verspreid.

De cao VVT is de grootste collectieve arbeidsovereenkomst van Nederland. De cao gaat meer dan 400.000 werknemers aan.

De afgelopen jaren was het onrustig in de sector, met reorganisaties, faillissementen en rechtszaken. Werknemers werden naar flexcontracten gepusht of de ww ingejaagd, omdat zorginstellingen failliet gingen.

FNV

Een woordvoerster van NU'91 kon nog niet zeggen welke stappen nu gezet gaan worden, en wie er nu aan zet is. ''Een impasse", zo beoordeelde ze de huidige situatie. Wel benadrukte de zegsvrouw dat binnen de sector eerder wel eens een cao is afgesloten zonder de medewerking van FNV.

Bij de FNV weten ze niets af van gestaakte onderhandelingen en het opstappen van de andere bonden. FNV-onderhandelaar Sarah Dobbe zei tegen het ANP niet meer te weten dan dat de gesprekken zijn geschorst en weer worden voortgezet. ''Heel apart dit", zo was haar eerste reactie. ''Ik ben echt verrast. Ik weet niet beter dan dat we zo weer aan de onderhandelingstafel plaatsnemen. Wij zijn ook niet opgestapt."

De leugens waar de andere bonden over spraken en het lekken over de onderhandelingen deed Dobbe af als ''onzin".