Het aantal woningverkopen valt in 2016 fors hoger uit dan aanvankelijk gedacht. Het Economisch Bureau van ABN Amro voorspelt dat dit jaar 15 procent meer huizen van eigenaar wisselen dan in 2015.

Dat maakte de bank woensdag bekend. Economen gingen in maart nog uit van een toename van 10 procent.

Voor 2017 verwacht ABN Amro een verdere stijging van 5 procent. Volgens de bank hangt de groei samen met de lage hypotheekrente. Maar de doorstroming komt volgens de kenners ook op gang omdat steeds minder woningen 'onder water' staan.

Verder profiteren tweeverdieners van verruimde regels, waardoor velen van hen een hogere hypotheek kunnen krijgen. ''Alle verwachtingen van het Economisch Bureau over de woningmarkt worden momenteel overtroffen'', aldus ABN Amro. Zo zijn er in de eerste vijf maanden van het jaar een kwart meer woningen verkocht dan een jaar eerder.

Record

''Als het aantal verkopen de rest van het jaar met hetzelfde tempo toeneemt, komt het totaal uit op 223.000. Dat zijn 13.000 huizen meer dan in het recordjaar 2006'', merkte ABN Amro op. De economen van de bank denken echter niet dat dit aantal wordt bereikt, ze rekenen op een jaartotaal van 205.000.

ABN Amro houdt, hoewel het aantal transacties sterk doorstijgt, vast aan de eerdere prognose dat de woningprijzen dit jaar met 4 procent stijgen. Volgend jaar zal dat met 3 procent zijn.

De belangrijkste oorzaak hiervan is de brexit, die zorgt voor onzekerheid en een mogelijke economische groeivertraging. Dat heeft weer gevolgen voor de arbeidsmarkt, waar minder werkzekerheid zorgt voor minder bereidheid om grote financiële verplichtingen aan te gaan.