DEN HAAG - De stichting Moreel Besef gaat de belangen van klokkenluiders behartigen. De politiek werkt veel te traag en komt maar niet met een goede regeling. De stichting wil hun veiligheid en anonimiteit bieden.

Dat hebben de initiatiefnemers A. Bos en F. Drost dinsdag via een woordvoerder bekendgemaakt. Zij zijn vooral kwaad op de overheid. Die neemt het niet echt op voor werknemers die misstanden in het bedrijfsleven aan de kaak stellen.

"Ze spreken in het parlement al drie jaar over een klokkenluidersregeling. Die is er nog steeds niet", aldus de woordvoerder.

'Burgerplicht'

"Premier Balkenende zei enkele maanden terug het niet meer dan een burgerplicht te vinden om misstanden in de bouw te openbaren", aldus Bos, die met de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem de bouwfraude aan het rollen bracht. Drost was de man achter de nog omvangrijker zogenoemde Boele & Van Eesteren-boekhouding, die vooroverleg en prijsafspraken in de scholen- en kantorenbouw aan het licht bracht. Bos wordt overigens zelf vervolgd op beschuldiging van diefstal van de gepubliceerde gegevens. Hij staat eind deze maand voor de rechter in Rotterdam.

Fondsen

Bos en Drost hebben snel behoefte aan een goede regeling van de overheid. Beiden zijn financieel zwaar gedupeerd. De stichting wil fondsen werven voor klokkenluiders in dit soort omstandigheden. Zij kijken met lede ogen naar de miljoenenbedragen die door toedoen van de kartelautoriteit NMa van de bouwconcerns naar de staatskas vloeien. "Klokkenluiders krijgen geen cent", weet de woordvoerder.

Inmiddels hebben zich bij de stichting drie nieuwe klokkenluiders gemeld.