Propertize, de voormalige vastgoedtak van SNS Reaal, is voor 895,3 miljoen euro verkocht aan investeringsmaatschappij Lone Star en JP Morgan Chase.

Dat melden de betrokken partijen dinsdag. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën licht de verkoop toe in een brief aan de Tweede Kamer. Daaruit blijkt dat de overheid hoopt netto ongeveer 32 miljoen euro over te houden aan de verkoop.

Eerder deze maand klonken al geluiden over de mogelijke verkoop door JP Morgan Chase en Lone Star.

Het NLFI, de stichting die de aandelen van genationaliseerde financiële instellingen beheert, staat achter de verkoop. Dijsselbloem gaf in oktober opdracht om Propertize te verkopen. De minister stelde toen twee voorwaarden. De prijs moest redelijk zijn en de risico's voor de staat mochten niet toenemen.

De deal moet nog worden goedgekeurd door een aantal toezichthouders.

Schuld

De staat neemt ook de 2,35 miljard euro schuld van Propertize over. Lone Star stort via Propertize eenzelfde bedrag aan de Staat, vermeerderd met de opgelopen rente. De staatsgarantie op de financiering van Propertize komt daarmee te vervallen.

Het huidige Propertize ontstond na de nationalisatie van SNS Reaal op 1 februari 2013. Propertize, voorheen SNS Property Finance, is sinds 31 december van dat jaar een zelfstandige vastgoedbeheerorganisatie. 

In de 'bad bank' werden bij de nationalisatie zo'n 5,5 miljard euro aan vastgoedleningen ondergebracht. De portefeuille was eind vorig jaar geslonken tot 3,4 miljard euro. Propertize heeft tien jaar de tijd gekregen om de door slechte leningen geplaagde vastgoedportefeuille, die SNS Reaal bijna fataal werd, af te wikkelen.