De Britse miljardair sir Richard Branson, een van de bekendste ondernemers in het 'Remain'-kamp, zegt dat zijn land met een Brexit een ramp over zich afroept.

De befaamde investeerder was dinsdag te gast in de tv-show Good Morning Britain. Daar verklaarde hij dat zijn eigen bedrijven al met een derde in waarde zijn gedaald door het aanstaande Britse vertrek uit de Europese Unie.

"We gaan een recessie tegemoet", aldus de ondernemer, die zich voorafgaand aan het referendum hard maakte voor winst van het Remain-kamp.

Volgens Branson is een nieuw referendum de enige hoop voor zijn land. "Ik geloof niet dat mensen doorhebben hoeveel rommel hun stem veroorzaakt."

Video: Richard Branson bij Good Morning Britain

RBS

Ook CEO Ross McEwan van de Royal Bank of Scotland uitte deze week zijn zorgen. In een memo in handen van persbureau Reuters waarschuwt McEwan zijn werknemers dat het Britse besluit om de EU te verlaten een periode van economische onzekerheid veroorzaakt, "op zowel de korte als de lange termijn". 

Aandelen in RBS zijn de afgelopen dagen met 27,5 procent gedaald, na neerwaartse winstherzieningen en verkopen door bezorgde beleggers.

Geldinjectie

De Bank of England maakte dinsdag bekend 3,1 miljard pond (3,73 miljard euro) te hebben gepompt in de Britse financiële sector. De centrale bank wil er hiermee zeker van zijn dat Britse financiële instellingen genoeg bufferkapitaal hebben om eventuele paniek aan te kunnen.

Voorafgaand aan het referendum kondigde de BoE al aan maatregelen te nemen als de Britten zouden kiezen voor een zogeheten Brexit. Centralebankpresident Mark Carney zei dat er 250 miljard pond beschikbaar was om banken te ondersteunen. 

Voorafgaand aan het referendum haalden banken op 14 en 21 juni al respectievelijk 2,45 miljard pond en 317 miljoen pond op.