De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag iets hersteld van de stevige verliezen sinds het Brexit-referendum.

De verrassende Britse keuze om de Europese Unie te verlaten zorgde de voorbije handelsdagen voor dieprode koersenborden. Handelaren aasden op koopjes, gesteund door speculaties dat steunmaatregelen op komst zijn.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,4 procent in de plus op 417,51 punten. Sinds vrijdag was de hoofdgraadmeter op Beursplein 5 liefst 8,5 procent aan waarde kwijtgeraakt. 

De MidKap ging 2 procent vooruit tot 589,67 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden winsten tot 2,7 procent neergezet.

De handel werd gesteund door de verwachting dat centrale banken stappen zullen zetten om de nadelige gevolgen van een Brexit zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Zo wordt nu meer rekening gehouden met een renteverlaging in de Verenigde Staten, waar eerder alles wees op een naderende renteverhoging.

Het Britse pond sterling ging wat in waarde omhoog na de recorddaling, waarbij de Britse munt naar het laagste niveau zakte in 31 jaar. Ook zitten de olieprijzen weer in de lift na de recente afzwakking. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,9 procent tot 47,69 dollar en Brentolie klom 2,6 procent tot 48,39 dollar per vat.

De euro noteerde een stand van 1,1059 dollar, tegen 1,1013 dollar aan einde van de Europese handel maandag